Przyprawowe ABC, czyli co warto wiedzieć o przyprawach

Przyprawowe ABC, czyli co warto wiedzieć o przyprawach
fot. oleksajewicz/Shutterstock

Przyprawy do przede wszystkim dodatek do potraw, dzięki którym ich smak staje się bardziej niepowtarzalny. Dobrze użyte przyprawy w rękach sprawnego kucharza mogą czynić cuda. Poprawiają smak potraw, pobudzają apetyt, a niektóre mają jeszcze korzystny wpływ na zdrowie.

  • Co warto wiedzieć na temat przypraw?
  • Jak z nich umiejętnie korzystać?

Zdecydowana większość przypraw, z których tak chętnie korzystamy w codziennej diecie, pochodzi z regionów tropikalnych. Z ciekawych, oryginalnych przypraw znana jest przede wszystkim Azja. Wiele azjatyckich przypraw ma nie tylko ogromne walory smakowe, ale również lecznicze. Handel nimi już w średniowieczu odgrywał ważną rolę w gospodarce ówczesnego świata, zaś  popularne szlaki handlowe, którymi owe cenne przyprawy transportowano, były często przedmiotem rywalizacji i międzynarodowych konfliktów. Prawdziwym przełomem w dziejach światowej kuchni okazał się jednak czas wielkich odkryć. Nowe lądy obdarzyły swych odkrywców nowymi bogactwami, które szybko pojawiły się na europejskich stołach. Wśród licznych produktów, które dzięki nowożytnym podróżnikom trafiły do Europy, znalazły się również nowe przyprawy. Europa zwariowała na ich punkcie. Nowe smaki szybko zdobyły podniebienia Europejczyków, czemu towarzyszyły takie zjawiska, jak zwiększone zapotrzebowanie na przyprawy i ich dość wysoka cena.

Jakie są najpopularniejsze przyprawy?

Z pewnością trudno wyobrazić sobie danie przygotowane bez soli i pieprzu. To chyba najpowszechniej stosowany "przyprawowy" duet. Ceniona jest również papryka, zarówno ta ostra, jak i słodka. Wyjątkową przyprawą jest bez wątpienia najdroższa ze wszystkich przypraw świata, czyli szafran. To nie tylko cenna przyprawa. Szafran to jednocześnie skuteczny lek na wiele dolegliwości oraz barwnik.

Choć wielu z nas przyprawy zwykło kojarzyć z daniami pikantnymi, warto pamiętać o wyjątkowo ciekawym i bogatym świecie słodkich przypraw, wśród których bez wątpienia najbardziej znany jest cynamon. Ma on charakterystyczny zapach i słodko – korzenny smak. Świetnie nadaje się jako dodatek do ciast oraz słodkich dań obiadowych, np. do ryżu z jabłkami. Inną popularną, słodką przyprawą są goździki. Mają one wyrazisty smak i zapach, a świetnie sprawdzają się jako dodatki do dań mięsnych. Goździki spotkać można jednak i w ciastach, i w przetworach. Bywa również goździk częstym dodatkiem do pewnych gatunków wódek. Przyprawą, bardzo dobrze znaną, jest również imbir. On, podobnie jak szafran, również jest ceniony za szereg leczniczych właściwości.

Ciekawą grupą przypraw, dzięki którym każda dieta może być i zdrowsza, i ciekawsza, są przyprawy ziołowe. Zioła mają zazwyczaj  mniej wyrazisty smak niż przyprawy, mają jednak szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w naturalnej medycynie. Ich zaletą jest to, że świetnie sprawdzają się jako dodatki do dań mięsnych i jarskich. Można nimi przyprawić praktycznie każdą potrawę. Do najchętniej używanych ziół w naszych kuchniach zaliczają się z pewnością takie przyprawy ziołowe, jak bazylia, kminek czy też oregano. Te zioła są najbardziej popularne, niemniej jednak równie znane są mięta, rozmaryn oraz tymianek.

Tagi: goździki przyprawy sól pieprz szafran cynamon imbir