Zdrowe warzywa - szpinak i czosnek

Szpinak - pyszne i zdrowe warzywo

Szpinak wbrew powszechnie panującej opinii to bardzo pyszne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. To właśnie od metody jego przygotowania zależy smak końcowy potrawy. Szpinak to rodzaj rośliny pochodzącej z rodziny komosowatych, a jej przybycie nastąpiło z terenów dawnej Persji. Istnieje kilka odmian szpinaku, a do tych najbardziej popularnych należą: Koda, Król Danii, Ameryka, Uniwersal, Gaudry, Matador Ciemnozielony, Winter Riesen.

Przede wszystkim należy dodać, iż szpinak to niezwykle zdrowe warzywo! Zawiera wiele niezbędnych mikroelementów, takich jak: sód, magnez, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten; witaminy: E, K, B1, B2, B6, C, biotynę oraz kwasy: nikotynowy, pantotenowy, szczawiowy. Jednak najcenniejsze pod względem mikroelementów oraz smakowym są wyłącznie liście młode. Natomiast liście wyrośnięte (starsze) są twardsze, mniej smaczne, a przede wszystkim posiadają zmniejszoną wartość odżywczą dla organizmu.

Lecz nadmierne spożycie tej rośliny, może spowodować zwiększenie zawartość nieprzyswajalnego szczawianu wapnia w organizmie. Ta reakcja powoduje, iż niektóre osoby nie powinny spożywać szpinaku. Do tej grupy zaliczamy: osoby cierpiące na artretyzm, reumatyzm, wątrobę czy nerki.

Czosnek - pożyteczne warzywo

Czosnek występuje w około 700 gatunkach oraz występuje na prawie całej półkuli północnej. Zastosowanie czosnku ma najczęściej dwojaki sposób: jako roślina uprawna, czyli warzywo lub jako roślina ozdobna, którą stosuje się do ozdoby ogrodów.

Czosnek jest bardzo często używany jako przyprawa do wielu potraw, sprawdza się niemal w każdej kuchni i nadaje bardzo charakterystyczny zapach i smak potrawom i sałatkom. Również zwolennicy medycyny naturalnej stosują go, przy objawach przeziębienia i grypy ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, uważany jest za naturalny antybiotyk. Jedyną wadą czosnku jest jego dość intensywny zapach, który pozostaje na rękach i desce do krojenia. Aby usunąć nieprzyjemną woń możemy posmarować ręce i deskę połówką cytryny lub użyć sody oczyszczonej. Poza tym nieprzyjemny zapach czosnku usuwa natka pietruszki, jabłko oraz ziarna palonej kawy.

Tagi: warzywa szpinak czosnek