Zalety przetworów domowych

Zalety przetworów domowych
fot. Photoxpress.com

Przetwory domowe najlepiej robić jesienią o tej porze roku najpełniej cieszymy się ogromnym bogactwem oraz dorodnością warzyw i owoców z naszych ogrodów i sadów. Właśnie jesień jest najlepszą porą na zaopatrzenie naszych spiżarni i zapasów na zimę, w słoiki z przetworami i butelki z nalewkami. Robienie przetworów w domu znowu powraca do łask, ponieważ większość kupnych sałatek, kompotów, dżemów jet w dużej ilości chemicznie konserwowana, aby zachować jak najdłuższy okres przydatności do spożycia i zawiera mnóstwo barwników oraz polepszaczy smakowych.

Przetwory domowej roboty należy pasteryzować, podgrzewamy słoiki z przetworami. W ten sposób utrwala się je przed psuciem się i sprawia, że słoik zostaje pozbawiony tlenu i bakterii. Do przygotowywania różnych domowych zapasów nadają się niemal wszystkie warzywa, z których możemy zrobić przeróżne sałatki jak i pikle. Natomiast z owoców idealnie wychodzą marmolady, dżemy, konfitury, czy też nalewki. Najpopularniejsze słoiki z przetworami, które robimy to: kiszone i konserwowe ogórki, sałatka z pomidorów, kabaczków, marynowana papryka, kiszona kapusta, kompot ze śliwek lub powidła, jabłka na szarlotkę kompoty z wiśni i dżemy oraz soki. Domowe przetwory są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Tagi: przetwory domowe