Przepis na żurek z białą kiełbasą

Przepis na żurek z białą kiełbasą
fot. Agnes Kantaruk/Shutterstock

Jednym z symboli kulinarnych święta Wielkiejnocy jest żurek z białą kiełbasą. Dlatego też na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć żurku z pyszną białą kiełbasą oraz jajkiem. Żur to po prostu rodzaj barszczu, który przyrządza się na bazie zakwasu z mąki. Dzięki temu zupa posiada charakterystycznie kwaskowy smak. Poza tym żurek przyrządzany jest w każdym regionie na swój sposób, bo jest to zupa z tradycją! Dlatego też można spotkać przepisy żuru zabielanego mlekiem, z dodatkiem suszonych grzybów, na białej kiełbasie czy wędzonym boczku. Częstokroć przyrządzanie żuru wynika z tradycji rodzinnych naszych babek. Dzięki niemu Wielkanoc smakuje tradycją i pachnie rodzinną atmosferą. Wielkanoc bez pysznego żurku to na pewno nie byłoby to samo.

Oto przepis na tą przepyszną zupę:

Skład:

  • Wywar mięsny
  • Żurek - 0,5 l
  • Śmietana - 0,5 l
  • Boczek wędzony ? 25 dkg
  • Cebula - 300 g
  • Czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
  • Gotowane jaja na twardo
  • Biała kiełbasa

Sposób przygotowania:

Zagotować wywar mięsny z ziołami i odcedzić. Do wywaru dodać nakłutą widelcem białą kiełbasę. Na małym ogniu gotować ok. 45 minut. Następnie podsmażyć pokrojony w kostkę boczek z cebulką. Kolejnym krokiem jest połączenie boczku z wywarem. Przed ostatnią czynnością jest zagęszczenie żurkiem, zabielenie śmietaną, doprawienie czosnkiem oraz odrobiną majeranku. Posolić i popieprzyć do smaku. Żurek podawać z jajami i białą kiełbasą.

Tagi: żurek wielkanoc