Jednym z symboli kulinarnych święta Wielkiejnocy jest żurek z białą kiełbasą. Dlatego też na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć żurku z pyszną białą kiełbasą oraz jajkiem. Żur to po prostu rodzaj barszczu, który przyrządza się na bazie zakwasu z mąki. Dzięki temu zupa posiada charakterystycznie kwaskowy smak. Poza tym żurek przyrządzany jest w każdym regionie na swój sposób, bo jest to zupa z tradycją! Dlatego też można spotkać przepisy żuru zabielanego mlekiem, z dodatkiem suszonych grzybów, na białej kiełbasie czy wędzonym boczku. Częstokroć przyrządzanie żuru wynika z tradycji rodzinnych naszych babek. Dzięki niemu Wielkanoc smakuje tradycją i pachnie rodzinną atmosferą. Wielkanoc bez pysznego żurku to na pewno nie byłoby to samo.
Oto przepis na tą przepyszną zupę:
Skład:
- Wywar mięsny
- Żurek - 0,5 l
- Śmietana - 0,5 l
- Boczek wędzony ? 25 dkg
- Cebula - 300 g
- Czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
- Gotowane jaja na twardo
- Biała kiełbasa
Sposób przygotowania:
Zagotować wywar mięsny z ziołami i odcedzić. Do wywaru dodać nakłutą widelcem białą kiełbasę. Na małym ogniu gotować ok. 45 minut. Następnie podsmażyć pokrojony w kostkę boczek z cebulką. Kolejnym krokiem jest połączenie boczku z wywarem. Przed ostatnią czynnością jest zagęszczenie żurkiem, zabielenie śmietaną, doprawienie czosnkiem oraz odrobiną majeranku. Posolić i popieprzyć do smaku. Żurek podawać z jajami i białą kiełbasą.