Proste spaghetti

Proste spaghetti
fot. Licencja Creative Commons by Sira Hanchana, flickr.com

Spaghetti, które przyrządzi nawet mężczyzna. Cały sos zrobimy w jednym dużym garnku, drugi potrzebny będzie do ugotowania makaronu. Najlepiej wszystkie warzywa umyć i pokroić zanim zaczniemy gotować, potem zostanie tylko dodawanie ich w odpowiednim czasie.

Składniki:

  • 0,5-0,8 kg mięsa mielonego
  • 3-4 papryki (może być mix kolorów)
  • 3 cebule
  • 3-4 pomidory
  • ser żółty (dużo)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 gotowe sosy w torebkach do spaghetti bolognese
  • masło, olej lub margaryna
  • przyprawy (pieprz, papryka ostra)
  • natka pietruszki

Najpierw myjemy i kroimy w kostkę paprykę, zostawiamy w misce. Siekamy na drobno pietruszkę, zostawmy kilka listków w całości do dekoracji. Na drobnej tarce trzemy ser żółty. Następnie cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy do garnka z roztopionym masłem, przysmażamy na złoty kolor. Do przysmażonej cebuli wrzucamy mięso mielone i wyciskamy czosnek, mieszamy żeby nie przywarło, w razie potrzeby co jakiś czas dolewamy trochę wody. Mięso się smaży a my przygotujemy pomidory. Trzeba naciąć lekko skórę pomidora nożem żeby łatwiej ją zdjąć, tak ponacinane włożyć do miski lub małego garnka i zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut. Podsmażone mięso trzeba potraktować przyprawami, pieprz i ostra papryka czerwona, co jakiś czas próbując mięso, żeby nie było za ostro przyprawione. Pomidory bez skóry kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski razem z sokiem, który się pokazał podczas krojenia. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy do niego pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Gotujemy taki sos przez kilka minut, aż papryka będzie miękka w międzyczasie gotujemy makaron spaghetti (do takiego sosu pasują też inne makarony). W szklance z wodą rozrabiamy sosy z torebek i dodajemy do garnka, sosy te mają sporo przypraw nadających ciekawy smak naszemu spaghetti. Gotujemy tak długo, aż osiągniemy żądaną konsystencję sosu. Ugotowany makaron przelewamy w sitku zimną a następnie gorącą wodą z czajnika. Duże płaskie talerze posypujemy delikatnie żółtym serem, na który kładziemy makaron, następnie posypujemy to żółtym serem i nakładamy sos. Na sos sypiemy oczywiście ser żółty a po wierzchu prószymy posiekaną natką pietruszki, cały listek kładziemy na środku. W przypadku gdy zostanie nam sos wystarczy dogotować makaron a sos podgrzać w mikrofali lub podsmażyć na patelni. Żeby odświeżyć makaron należy go polać gorącą wodą z czajnika. Smacznego.

Tagi: spaghetti makaron