Owoce - naturalne witaminy

Owoce - naturalne witaminy
fot. Photoxpress.com

Najważniejszym składnikiem owocu są nasiona, które są organami rozmnażania i rozprzestrzeniania się tych roślin. Lecz w znaczeniu kulinarnym owoc to po prostu jadalna część rośliny, która jest jej owocem w znaczeniu botanicznym. Owoce rosną na drzewach lub krzewach. Poza tym owoce roślin zielnych uważane są za warzywa, czyli pomidor, ogórek, groch, dynia itd.

Owocami świeżymi możemy się cieszyć jedynie w sezonie letnim. Wszystkie owoce zawierają mnóstwo witamin i dużo błonnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Aby można było cieszyć się owocami przez cały rok możemy je zamrażać, ponieważ poprzez zamrażanie nie tracą one swoich wartości odżywczych. Mrożone mieszanki owocowe tak samo nadają się do wszelkich deserów i kompotów czy ciast jak świeże. Zwłaszcza w okresie zimowym idealnie się sprawdzą i z łatwością można z nich wyczarować wiele smacznych deserów. Z owoców można robić nie tylko przetwory, ale i zupy owocowe, sałatki lecz najlepiej smakują gdy są świeże. Więc warto jeść owoce bez względu na porę roku.

Tagi: owoce witaminy