Bigos - najpopularniejsza polska potrawa

Bigos
fot. graletta/Shutterstock

Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej i litewskiej potrawa z kapusty i mięsa. Jak mówią karty historii prawdopodobnie przywiózł ją do Polski król Władysław Jagiełło. Dawniej bigos podawano podczas organizowanych polowań. Obecnie istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu. Lecz oczywiście wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania.

Każda pani domu ma swój niepowtarzalny przepis na jego przyrządzanie i każdy szanujący się kucharz ma również przepis, który nikomu nigdy nie zdradza. Podstawą dobrego bigosu jest niewątpliwie dobrze ukiszona kapusta, odpowiednie przyprawy oraz dodatki takie jak: mięso, wędzonka czy grzybki. Można dodać do tej potrawy np. kminek, majeranek, ziele angielskie, śliwki suszone lub śliwki wędzone, czerwone wino oraz koncentrat pomidorowy. Jak Polska długa i szeroka, tak wiele jest przepisów na tę tradycyjną potrawę, każdy niemal region Polski przygotowuje bigos według swoich receptur i gdzie byśmy nie próbowali bigosu to zawsze i wszędzie będzie on smakował zupełnie inaczej.

Najpopularniejsze rodzaje bigosu:

  • bigos litewski – kapustę kiszoną zastępują kwaskowate jabłka,
  • bigos hultajski - zawiera szczególnie dużo drobno krajanego mięsa i słoniny,
  • bigos węgierski - doprawiany ostrą papryką i śmietaną,
  • bigos myśliwski - zawiera szczególnie dużo dziczyzny i kiełbas, doprawiany jałowcem.

Tagi: bigos